Translate

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Leirielämää Virossa


Isäni Eino Nässi käväisi tai oleskeli vuosina 1942 -1943 usealla eri leirillä.

Pahin näistä oli ehkä ensimmäinen, joka sijaitsi Veimarn’in (Veymarn) rautatieaseman lähistöllä reilut 40 kilometriä Narvasta itään. Kyseessä oli työleiri, jossa päivän ruoka-annos oli pala leipää ja kuppi nestettä. Ihmisiä kuoli päivittäin ja Susanna mummi ymmärsi että jos siihen jäisi kuolema olisi väistämätön. Leiri oli saksalaisten vartioima, mutta Susannalla oli ”keltainen paperi”, jota näyttämällä leiriltä pääsi lähtemään.

Seuraava leiri oli pahamainessa Paldiski/Kloogassa. Kloogassa sijaitsi useita leirejä joista isäni kokema oli jonkinlainen karateenileiri. Se oli vartioitu ja ruoka-annokset olivat riittämättömät. Eino teki useita riskialttiita ”kauppamatkoja” leirin ulkopuolelle hankkiakseen syötävää. Linkin takaa löytyy Reino Jaakkimaisen muistelu samaiselta leiriltä:  Klooga.  

Kloogassa Nässit viipyivät useita viikkoja kunnes heidät siirrettiin keskiseen Viroon Paiden leirille. Tältä leiriltä paikalliset isännät kävivät hakemassa itselleen työvoimaa.

Viimeinen leirikokemus oli taas Paldiskissa, mutta tällä kertaa oli kyse valmistautumisesta Suomeen lähtöön. Kohtelu ja ruoka olivat hyvät verrattuna aikaisempiin leirikokemuksiin.   

Eino oli 10-11 vuotias tämän leirikiertueen aikana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti